Hur kan vi hantera det ankare, historiken, som begränsar Facility management till att bättre stödja framtidens arbetsliv? Den historik och erfarenhet som format FM bär vi med oss, en historik som till delar inte längre är relevant. Vi behöver inte bara transformera utan tänka om. Detta gäller hela modellen för kontoret och arbetslivet och med det också hur de olika funktionerna som HR, IT, säkerhet och fastighet stödjer arbetslivet.
Två steg till förnyat FM-arbete
En del av det ankare vi släpar med oss hindrar oss från att skapa det inspirerande och meningsfulla arbetsliv som vi eftersträvar. Vi når inte fullt ut det engagemang hos medarbetarna, och inte heller den innovationskraft, kreativitet och produktivitet som finns inom oss. Ankaret består i vårt synsätt från förr, och de strukturer som är satta. Troligen finns en budget att verka inom som är satt för en annan verklighet och krav finns för att minska samma budget år för år. Samtidigt finns stödet för arbetslivet oftast i sina silos där respektive funktion driver sina frågor.
Det var en trend redan innan pandemin, och som tydligt stärkts ytterligare efter, att sätta människan i första rummet, fokusera på upplevelsen och underlätta samarbete. Hur kan FM möta denna trend förutsatt att vi ser realistiskt på tillvaron och utgår från att budgeten inte tillåts att höjas. Vad återstår att göra? Det finns två skiften jag rekommenderar som går att göra inom befintliga ramar:
1. FM bör närma sig HR och IT för att skapa en gemensam syn för hur företaget ska stödja medarbetarna
Det nya arbetslivet och fokus på människan gör att bredden för de frågor som behöver hanteras går tvärs över de silos, funktioner, som idag finns. Det är naturligt att FM driver många frågor, men FM kan inte äga alla frågor i sin egen silo. Genom att HR, FM och IT bygger en gemensam vision och modell, specifikt för företaget skapas tydliga ramar, roller och en tydlig ansvarsfördelning. Ett gemensamt grepp skapar effektivare hantering, tydligare riktning, driv och en bättre och hälsosammare arbetsmiljö för FM som ska stödja arbetsplatsen. En gemensam målbild ger dessutom en bättre chans till att få gehör för ytterligare resurser och stöd som kan behövas för att skapa förutsättningar till ett inspirerande och meningsfullt arbetsliv.
2. Använd resurserna i FM-leveransen optimalt
Högst troligt är beläggning lägre på kontoren nu än innan pandemin, och ojämn, vilket gör att resurser kan omfördelas och nyttjas annorlunda. Se över stödet och hur uppfattningen av en bättre service på arbetsplatsen kan uppnås. Grundläggande förutsättningar för att göra detta, vid upphandlad FM, är en god relation parterna mellan och att avtalet tillåter flexibiliteten att styra om resurser. En del i det här steget är att se över kompetensen i leveransen vad avser ett gott bemötande och lägga fokus på värdskapet.
Förhoppningsvis kommer FM bli alltmer av en ambassadör för företagskulturen och tack vare tekniken går det att arbeta med denna fråga kombinerat för både det fysiska kontoret och den digitala arbetsplatsen på distans. Med ovan två steg, är det min övertygelse att mycket redan kan göras med befintliga resurser. Ett steg närmare till ett inspirerande och meningsfullt arbetsliv.
Behöver ni hjälp med att skapa er FM-lösning, anpassad för det nya arbetslivet?
På Tenant & Partner finns en bred kompetens och lång erfarenhet av FM-rådgivning. Med åren har antalet medarbetare vuxit och idag finns ett helt team av experter inom området. Vi erbjuder rådgivning med skräddarsydda lösningar efter de unika behov som finns för varje verksamhet som samtidigt speglar företagets vision, kultur och varumärke. Vi leder hela processen, ger stöd i förändringsledningen samt stöttar över tid för att säkerställa och upprätthålla en relevant FM-leverans.
Vill du diskutera vidare inom området FM och hur din arbetsplats kan bli mer värdeskapande? Hör gärna av dig!